joi, 30 ianuarie 2014



Kurt Donald Cobain (n. 20 februarie 1967 - d. 5 aprilie 1994) a fost un cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle. Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington și a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece și interviuri. Cunoscut pentru versurile sale abrazive și tulburătoare, precum și pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile.


Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle. În 1991 lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferințelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream”, care în anii '80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock, sau dance-pop, către grunge și rockul alternativ în general. Mass-media a transformat acel cântec în „anthem-of-a-generation” („imn al unei generații”) și pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generației X, contrar voinței sale. Printre cântecele compuse de Cobain se numără „Come as You Are”, „Lithium”, „In Bloom”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, and „About a Girl”.
În ultimii ani de viață Cobain s-a luptat cu dependența de droguri și a făcut cu greu față presiunii mass-media, el declarând la un moment dat : „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”. Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui din Seattle. Moartea lui a fost declarată sinucidere, dar acest subiect este încă unul controversat.


NIRVANA

Când a împlinit 14 ani, unchiul lui Kurt i-a oferit posibilitatea de a alege între o chitară și o bicicletă; Kurt a ales chitara. A început să exerseze câteva coveruri, inclusiv Back in Black de la AC/DC sau My Best Friend's Girl de la The Cars, și în curând a început să lucreze la propriile compoziții.
În liceu Cobain nu a găsit multă lume care să-i împărtășească pasiunea. Până la urmă l-a întâlnit pe Krist Novoselic, și el un împătimit al muzicii punk, care stătea aproape de podul Young Street. Mama lui Novoselic era propietarul unui salon de coafat, și cei doi exersau câteodată în camera de la etaj. Câțiva ani mai târziu, Cobain a încercat să-l convingă pe Novoselic să formeze o trupă împreună, împrumutându-i un demo al fostei trupe a lui Cobain, Fecal Matter. După luni de încercări, Novoselic a acceptat până la urmă propunerea lui Cobain, punând bazele viitoarei trupe Nirvana.
De-a lungul primilor ani în care au cântat împreună, Novoselic și Cobain au schimbat des bateristul. Până la urmă, cei doi l-au ales pe Chad Channing, cu care Nirvana a înregistrat albumul Bleach, lansat de Sub Pop Records în 1989. Cobain, cu toate acestea, a ajuns să fie nesatisfăcut de stilul lui Channing, așa că trupa a găsit un înlocuitor, în persoana lui Dave Grohl. Împreună cu Grohl, formația a avut parte de cel mai mare succes al ei, albumul lansat în 1991, în premieră de o casă de discuri importantă, Nevermind.
Cobain s-a străduit să concilieze succesul enorm al trupei Nirvana cu originile de underground ale muzicii sale. S-a simțit de asemenea persecutat de mass-media, comparându-se cu Frances Farmer, și fiind indignat de cei care se considerau fani ai trupei, dar nu înțelegeau cu adevărat mesajul cântecelor (de altfel cântecul In Bloom de pe albumul Nevermind face referire la asta). Un incident care l-a tulburat pe Cobain a fost știrea că doi bărbați au violat o femeie, în timp ce cântau Polly de la Nirvana, un cântec despre drama violurilor. Cobain a condamnat episodul cu ocazia lansării în Statele Unite a albumului Incesticide : „Anul trecut, o fată a fost violată de două risipe de spermă și ouă, în timp ce fredonau versurile cântecului nostru «Polly». Îmi vine greu să continui știind că avem astfel de plancton în rândul ascultătorilor noștri. Îmi pare rău să fiu atât de nepoliticamente corect, dar așa simt eu”.


Abuzul de droguri și sinuciderea

Un subiect sensibil legat de viața lui Kurt Cobain este cel al utilizării de stupefiante. Fiind bolnav de mic, având probleme grave cu bronșita, urmată de o problemă neidentificată la stomac, își pierde încrederea în medici și ajunge să își administreze singur tratament – heroina. A început undeva in jurul anului 1990 ca și consumator ocazional, însă în 1992 problema a început să afecteze turneul de promovare a albumului Nevermind. Acest lucru, și vestea că va ajunge tătic, l-a determinat pe Cobain să incerce să intre la reabilitare. In această perioadă trupa a scos pe piață albumul Incesticide. După turneul de promovare însă, dependența a revenit. In 1993 Nirvana a scos ultimul album de studio, In Utero, urmat de un turneu de promovare, unde a fost inregistrat și concertul MTV Unplugged, in noiembrie 1993. Aceasta a fost modalitatea de a mulțumi trupele si oamenii care au influențat trupa Nirvana. Zvonuri au circulat în acea perioadă cum că cel mai nou material, compilația Unplugged, ar fi ultimul extras și că trupa s-ar despărți. A urmat o perioadă neagră, în care Cobain a suferit două supradoze – prima, de heroină in New York, când soția sa nu a chemat ambulanța și a preferat să-l resusciteze singură, Kurt urmând să urce pe scenă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar a doua, în martie 1994, la Roma, în urma unei combinații de alcool cu Rohypnol.
După această întâmplare Cobain a fost de acord să înceapă un program de reabilitare în California – dar a fugit după câteva zile din program, sărind gardul. S-a întors în Seattle, unde i s-a pierdut urma. Familia și prietenii s-au îngrijorat, iar Love l-a declarat dispărut, adăugând ca are tendințe sinucigașe și că este în posesia unui pistol. Odată cu declarația, a angajat și un detectiv particular – pe Tom Grant.
Pe 8 aprilie 1994 Kurt Cobain, împușcat în cap, a fost găsit în casa din Lake Washington de către un electrician. Verdictul poliției a fost sinucidere – Kurt lăsând o scrisoare de adio adresată prietenului său imaginar din copilărie, Boddah, în care spunea că viața lui a devenit o minciună, că nu mai simte nici muzica și nici scena – și că nu mai poate continua. Cobain a fost incinerat, cenușa sa fiind o treime împrăștiată într-un templu budist din Ithaca, o treime în râul Wishkah și o treime a rămas în posesia lui Courtney Love.
Circumstanțele dubioase ale morții lui Kurt Cobain au pornit o întreagă dispută în jurul morții sale, ce continuă și în ziua de azi: de-o parte sunt cei care au căzut de acord cu verdictul poliției – cel de sinucidere, iar de altă parte sunt cei care consideră că moartea sa a fost cauzată de o crimă, că ar fi fost ucis de către soția sa.
Cobain scria des în jurnal, lăsând 22 de caiete după moarte. În noiembrie 2002 o selecție din acestea a fost publicată.
După opt ani de la moartea sa, ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana a fost scoasă pe piață – piesa You know you’re right, care a ajuns pe locul 1 în toată lumea, aducând o nouă generație de fani trupei.
Indiferent de împrejurările morții, poate că viața și cariera lui Kurt Cobain pot fi cel mai bine descrise de versul piesei lui Neil Young citat chiar de el în ultima scrisoare: „It’s better to burn out than to fade away” („E mai bine să te arzi decât să te pierzi încet în umbră”).








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu